Huskvarnasviten

Bråneryd

Vid ett besök på den vackra och kuperade kyrkogården i Bråneryd gör Marika i Vaxade juveler och brända hjärtan ett försök att närma sig sin dotter Emelie. Situationen kräver att hon blir tvungen att avslöja mer om sin barndom än hon egentligen vill.

Kyrkogården togs i bruk på sent 1950-tal och sträcker sig utmed en ås där gravplatserna är lagda på terrasser i sluttningarna mot väster och nordost. Här finns ett kapell som ofta används vid begravningar, kyrkliga såväl som borgeliga och en klockstapel. Kyrkogården som omfattar i det närmaste åtta hektar och inbjuder till en stilla promenad.

Kapellet med klockstapel vid Bråneryds vackra kyrkogård.

Bråneryds herrgård har anor från 1500-talet och är belägen strax söder om Huskvarna utmed vägen mot Tenhult inte långt från kyrkogården. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes i slutet av 1700-talet och är privatbostad. Under en tid drevs herrgården av konstnären, författaren och sångaren Håkan Stahre mest känd för sina Pelle Näver-tolkningar.

Bråneryds herrgård, numera i privat ägo.

Från Bråneryds ägor flyttades i mitten av 1970 en liten stuga benämnd Brånerydsstugan som numera är en del av det välbesökta caféet Kroatorpet med vidunderlig utsikt över Vättern.