Huskvarnasviten

Huseby Bruk

Vid ett besök på det anrika Huseby bruk söder om Växjö slås man av den välbevarade bruksmiljön och den vackra parken.

. Hit kom karaktären Mathilda i Krossat glas och lånat silver på uppdrag av Kung Oskar II. Hennes uppgift var att fotografera familjen Stephens och då särskilt dottern Florence. Här bodde verkligen just den här familjen och kungen var en ofta sedd gäst. Men historien förtäljer inget om en kvinnlig hovfotograf. Mathilda är helt och hållet en produkt av författarens livliga fantasi.

Interiör från huvudbyggnadens museum. Här syns Florence Stephens som en pappdocka.

Hela området är idag öppet för besökare och i huvudbyggnaden har ingenting rörts sedan Florence Stephens gick bort 1979 nästan 98 år gammal. En guidad tur genom de vackra rummen är ett måste liksom en promenad genom parken. Där finns de vita påfåglarna som vållade Mathilda bekymmer då hon fotograferade. Numera går de dock inte lösa utan får beskådas i sin inhägnad.

På Huseby behöver ingen gå hungrig då där finns både restaurang och café. I de små butikerna utmed bygatan kan besökarna handla allt från en äkta Husebypelargon till en strut karameller.
Omgivningarna bjuder på fantastiska naturupplevelser. Från Huseby Bruk tar det ungefär 20 minuter med bil att nå de båda entréerna vid Sunnabron och Trollberget. Området erbjuder fina möjligheter för fiske, vandring, cykling, paddling och ridning.

För mer information och öppettider besök www.husebybruk.se