Huskvarnasviten

Huskvarna Fabriksmuseum

Karaktärerna i Huskvarnasviten rör sig i hemtamt i staden, men ännu har ingen av dem besökt fabriksmuseet som ligger i anslutning till fabriken Husqvarna AB. Inte vad vi vet i alla fall. Mycket händer förstås mellan raderna när författaren inte är närvarande.

Det är svårt att tro att inte Brian eller Aaron skulle varit där. Jonathan har kanske löst ett årskort i hemlighet medan Lars sprungit in och ut bland mopeder och motorcyklar sedan han var barn.
Museet är det perfekta utflyktsmålet för hela familjen. Alla kan hitta något de tycker är spännande och roligt. Utställningarna och samlingarna omfattar det mesta som tillverkats sedan företaget grundades som ett kungligt gevärsfaktori i Jönköping 1620. Över tid lades tillverkningen om för att mer och mer gå över till civila produkter såsom cyklar, spisar, tvättmaskiner och emaljerade grytor vilka sålts världen över.
Museet har generösa öppettider men kontrollera för säkerhet skull. I butiken kan man handla böcker och andra prylar med anknytning till museet. Det går också att få en kopp kaffe och en glass.

För den som är sugen på en promenad utgår Pustaleden från museet. Den viker tillbaka vid Ebbes bruk och är knappt två kilometer lång, men går bitvis brant uppför. Leden passerar genom lummiga ädellövskogar och förbi jätteträd, naturminneskyddade bokar och 300-åriga ekar. Små broar och flera trappsteg hjälper dig fram i den branta terrängen. Den följer åfåran vars vatten går i en stor grön tub för att ge elkraft. En audioguide berättar om verkstäder och fabriker, en imponerande industrihistoria.

På Fallens dag i augusti varje år, släpper man på vattnet i dess fulla kraft.