Huskvarnasviten

Kruthuset

Inom dessa stenväggar ryms Huskvarnas historia och det är hit Jeanette i Lånat silver och krossat glas beger sig när hon vill ha hjälp med fyndet hon gjort på kattvinden.

Kruthuset drivs av Huskvarna hembygdsförening och innehåller flera spännande utställningar bland annat den om Alf Henriksson.
Byggnaden stod färdig 1771 och var specialkonstruerad för krutförvaring åt Huskvarna krutbruk. Men ett år senare sprängdes hela bruket i luften och det krut som kom att förvaras i Kruthuset kom från annat håll. För sitt ursprungliga ändamål blev Kruthuset överflödigt i början av 1900-talet. Då kom man istället på att förvara säd och potatis här. En idé var att förvandla fastigheten till gravkapell. Som tur var fick så småningom hembygdsföreningen flytta in istället och där är de kvar än idag.


I samband med utbyggnaden av E4:an tvingades man flytta huset omkring femton meter närmare Grännavägen och i samband med detta fick Kruthuset ett källarplan.
För öppettider besök Huskvarna Hembygdsförenings hemsida. Kruthuset ligger granne med Kroatorpet så fikastunden är räddad.