Huskvarnasviten

Rudenstams Gårdsbutik och kafé

I många av böckerna kan man läsa att karaktärerna besöker Rudenstams. Detta är en plats som författaren gärna besöker i verkligheten och som hon varmt rekommenderar andra.

I femte delen av Huskvarnasviten, Falska toner och söta vinbär utspelar sig den historiska delen på en vinbärsodling. Vinbär och många frukter odlas på just Rudenstams.
Utmed gamla E4 strax norr om Huskvarna ligger Skärstadalen, även kallad Äppeldalen och Smålands Toscana. Här har det odlats äpplen ända sedan förra seklets första hälft. Att sluttningarna ner mot Vättern är så bördiga beror på att sjön, som är stor och djup, påverkar klimatet positivt genom sena vårar och utdragna höstar. Rudenstams Bär & Frukt odlar idag främst äpplen och svartvinbär. Sedan 2016 finns en stor gårdsbutik med ett 40-tal lokala leverantörer samt kafé och restaurang. Här kan man med andra ord fika och äta lunch och vara säker på att det lagas på råvaror av hög kvalitet och så närproducerat som är möjligt. I butiken finns allt från grönsaker och charkuterivaror till kryddor och inredningsdetaljer utöver Rudenstams Bärdrycker. Här finns bland annat en mousserande dryck av vita vinbär som är värd att testas!

För att hitta till Rudenstams, om man bara är nyfiken på att läsa mer om dem eller se om det finns någon återförsäljare i ditt närområde rekommenderar vi att gå in på deras webbsida.