Huskvarnasviten

Stockmakarebyn

I de låga röda stugorna bodde stockmakarna som var anställda vid Huskvarna vapenfabrik med sina familjer. I huset närmast Jönköpingsvägen föddes Mathilda Lund.

Nej, det är inte sant. Men det skulle kunna ha varit så. För där bodde verkligen en familj Lund, men inget av deras många barn utbildade sig till fotograf. Däremot reste flera av dem till Amerika och pappa Gustaf Aron Lund betalade deras biljetter ur egen ficka. Från den här miljön hämtade Ewa Klingberg inspiration då hon skapade karaktären Mathilda i Lånat silver och krossat glas.
Bostäderna bestod av ett rum och kök. De som bodde där tycktes inte ha sett sig som särskilt trångbodda. Stockmakare Lund lär ha sagt att så fint som de hade det i Stockmakarbyn var det få som hade, för han behövde bara gå ut på trappan för att ropa till grannen och fönster hade de minsann åt alla håll. Han och hustrun hade uppfostrat elva barn i stugan och utrymmet hade gott och väl räckt åt dem.
De hus som idag finns kvar ligger på rad utmed Stockmakargatan snett emot Alfred Dahlinskolan och ett stenkast från fabriken.

Det finns en rad med stockmakarbostäder kvar i Huskvarna. Dörren och de två fönster längst till höger på bilden inhyste en gång i tiden Gustav Aron Lund med familj.